Observatorul juridic publică un Ghid de bune practici judiciare pentru declaratia victimelor violenței de gen/ in familie. Grupul de experți care consiliază Observatorul împotriva violenței domestice și de gen a produs un ghid de bune practici judiciare privind declaratia victimelor în toate etapele procedurii: instruire, studiu și executarea hotărârii; și în ceea ce privește participarea lor la acesta. Odată cu propunerea măsurilor cuprinse referindu-se la toate victimele, indiferent de vârstă, Observatorul face un pas în realizarea pactului de stat împotriva violenței de gen . Acest lucru a fost dezvăluit la ceremonia Observatorului XIV Awards, în cadrul căreia s-a prezentat ghidul. Observatorul este un protocol specific de acțiune pentru a lua declarația minorilor dar si practicile referitoare la toate victimele violenței de gen. Textul analizează în detaliu calea procedurală cu care se confruntă victimele infracțiunilor de violență de gen; abordează toate întrebările pe care le pot pune sub semnul întrebării și detaliază modul în care trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor.
Declarația victimei în faza de instruire
Ghidul avertizează asupra importanței primei declaratii a victimei, deoarece deseori determină succesul sau eșecul instruirii. Este esențial si se încerce să se dovedească de la început relația menținută de femeie și presupusul făptuitor, deoarece aceasta va determina atât competența instanțelor specializate în violența împotriva femeilor, dar și natura infracțiunii și existența sau nu de circumstanța agravantă a rudeniei. În acest moment, importanța enormă a declarației victimei care se adresează direct instanței este făcută în fața judecătorului ori de câte ori este posibil și se recomandă, de asemenea, să li se garanteze atat viața privată cat si intimitatea. După cum judecătorul ar trebui să încerce să clarifice toate circumstanțele inclusiv relația dintre victimă și presupusul agresor, existența unor amenințări sau agresiuni anterioare, agresiunei sexuale sau abuz, coincidență de abuz cu decizia femeie să pună capăt relației, identificarea unor martori, copii, măsuri de precauție emise de o / un judecător; pentru a clarifica care este instanța competentă pentru a investiga faptele. În cazurile în care victima nu a solicitat măsuri de protecție, ar trebui analizata existența unor posibili factori de risc pentru ea și copiii lor daca este cazul. În această fază a procedurii, victimele trebuie să fie informate cu privire la măsurile de protecție existente; ele trebuie să știe că nu sunt aplícate în mod automat, astfel încât este posibil să li se refuze și că adoptarea unor astfel de măsuri pot fi efectuate din oficiu de către judecător chiar și atunci când victima se opune.
Grija pentru victime la sediul procesului
Întotdeauna cu scopul de a nu vatama victima cu o nouă sursă de suferință, grupul de experți ai Observatorului propune, de asemenea, un protocol la instanțele de judecată pentru urmărirea penală în cazul în care victima va respecta obligația de a depune mărturie în calitate de martor. În rolul său dublu ca victimă / martor, aceasta trebuie să primească un tratament specific, care le diferențiază de alți martori in proceduri diferite, în conformitate cu prevederile legii victimelor infracționalității; și fără a uita frica logică pe care o va simti victima atunci când merge la organul judiciar pentru a depune mărturie în procesul corespunzator. Deși aceste linii privind tratamentul instituțional bun sunt incluse în sistemul juridic, experții consideră că este foarte util să se stabilească într-un ghid, ca o modalitate ușoară și agilă de a le reaminti respectarea obligatorie a acestora. Printre alte bune practici, experții sustin ca victimelor sa li se facilite informații clare cu privire la drepturile lor; un tratament care nu face victima să se simtă vinovată de maltratul suferit, sa nu provoace mai multă neliniște decât a avut deja; evita asa-zisul abuzul ui instituțional. Victima are dreptul să nu se mai simtă umilită din nou. În cazul în care victima decide să denunte, în nici un caz, sa perceapa insensibilitatea sistemului juridic, indiferența autorităților, în special judiciar sau lipsa de solidaritate a societății. Odată cu aceasta, o bună organizare judiciară va promova încrederea în sistem.
Înainte de ziua procesului
Înainte de încheierea procesului, chiar și în citare, victimei ar trebui să i se ofere posibilitatea de a declara prin videoconferință, evitarea contactului vizual cu acuzatul. De asemenea, trebuie să știți că puteți solicita măsuri de protecție a martorilor și că ședința se va ține în spatele ușilor închise. În cazul femeilor străine, trebuie să fie prezent un interpret și, dacă victima are dictat un handicap, trebuie să fie asistată în funcție de nevoile sale. Avocatul Administrației de Justiție trebuie să informeze victima în scris, indiferent dacă este sau nu parte din proces, data, ora și locul procesului și conținutul acuzației îndreptate împotriva acuzatului.
Ziua procesului oral
In plus față de măsurile de mai sus, în ziua ședinței, judecătorul ar trebui să împiedice părțile să-și prezinte întrebările victimelor cu privire la aspecte ale vieții sale private, care nu au nici o relevanță pentru a clarifica faptele cauzei și pentru a preveni alte persoane care sunt direcționate pentru a face victima să se simta vinovata de faptul că a denuntat abuzul. Victima este necesar să fie informată cu privire la dreptul său de a nu depune mărturie. Experții cred că este o bună practică de a proteja viața privată a victimelor și a familiilor acestora, astfel încât judecătorul sau instanța sa ia măsurile necesare pentru a preveni difuzarea oricărei informații care ar putea identifica toate victimele și , în special pentru minori sau pentru cei cu dizabilități.
Intervenția victimei în faza de executare a sentinței
Experții citează, printre alte rezoluții care trebuie să fie aduse la cunoștința victimei, supravegherea închisorii, acordarea prestațiilor de închisoare, permisii și cele referitoare la limita de respectare a pedepselor. Victima trebuie informată și poate ataca aceste rezoluții. De asemenea, pentru a asigura propria lor siguranță, victima poate solicita interdicția de a se apropia ea sau familia ei sunt;pot fi impuse interdicții de a contacta cu victima, sau obligația infractorului de a participa, printre altele, la programele de reeducare. Suspendarea executării pedepsei privative de libertate ar trebui să fie comunicata victimei. În ceea ce privește executarea pedepselor de interdicție de comunicare in orice aspect, victima poate solicita instituirea de dispozitive electronice.
©