Avocat roman Madrid Spania
Autoritatea parentală este setul de drepturi și îndatoriri ale părinților cu copiii lor sub vârsta de 18 ani. Părinții au obligația de a-și proteja copiii. Aceste facultăți trebuie să se facă întotdeauna în beneficiul copiilor, în funcție de personalitatea lor și de integritatea lor fizică și psihologică. Autoritatea parentală este exercitată în comun de ambii părinți, deși există o separare sau divorț, iar una dintre ele are paza și custodia. Deși poate fi exercitată de un singur cu consimțământul expres sau tacit al celuilalt. Una din trăsăturile fundamentale ale autorității părintești este aceea că este indisponibilă și inopinată de părinte. În acest sens, un părinte va avea întotdeauna anumite obligații cu copiii care, în caz de neconformitate, pot fi solicitați din punct de vedere judecătoresc. Printre acestea se numără datoria de a furniza alimente care derivă din relația parinte -fiu și, prin urmare, nu este exclusă chiar dacă a fost lipsită de autoritatea părintească. Această indisponibilitate exclude renunțarea la autoritatea parentală voluntară în cadrul unei proceduri judiciare sau de comun acord într-un acord de separare sau de divorț.
Încetarea drepturilor părintești:autoritatea părintească are drept scop asigurarea și îngrijirea intereselor persoanelor neprotejate, adică a minorilor sau a adulților cu dizabilități. Prin urmare, există anumite fapte obiective care dezvăluie că o astfel de protecție nu mai este necesară și, prin urmare, stinge autoritatea parentală existentă. Codul civil indică faptul că autoritatea părintească este stinsă: prin moartea sau declararea decesului părinților sau copilului; prin emanciparea copilului și sau în urma căsătoriei; prin adopția copilului; autoritatea parentală va fi extinsă la atingerea vârstei majoratului.
Lipsirea autorității părintești: in alte cazuri, deși protecția minorului (sau mai în vârstă dar cu handicap) este încă necesară, anumite evenimente sau comportamente ale părintelui determină că, în interesul minorului, este convenabil să-l priveze de autoritatea părintească. Această lipsire este posibilă numai prin hotărârea întemeiată pe încălcarea atribuțiilor inerente ale părinților sau, de asemenea, pe procedurile de adopție. Aceste privațiuni determină dispariția drepturilor pe care au avut-mamă/tată cu copilul, dar nu și invers, deoarece copilul poate solicita o astfel de obligația de a furniza produse alimentare sau legitim în caz de deces. cauze Codul civil indică faptul că privarea se va baza pe încălcarea îndatoririlor inerente exercitării autorității părintești, înțelegând jurisprudența: tratamentul rău cu minorul. Moartea unui părinte în mâinile altui sau încercarea de a face acest lucru. În aceste cazuri, abuzul de unul dintre soți la altul este, de obicei, nu din cauza privarea de libertate, cu condiția să nu dăuneze intereselor copilului și nu există nici un risc pentru alcool, droguri, tulburări mentale și de comportament care împiedică îndeplinirea atribuțiilor autorității părintești și la rândul său, o încălcare a îndatoririlor afective pentru o perioadă lungă de timp;Intrarea în închisoare poate conduce la privarea temporară a autorității părintești sau poate atribui exercițiul aceluiași exclusiv celuilalt părinte fără a decide durata.
Lipsa autorității părintești durează în funcție de cauza care o provoacă. Cu toate acestea, în practică, este adesea dificil să se recupereze și este imposibil în anumite cazuri, cum ar fi adopția.
Comentarios
Publicar un comentario